    # How many hours in 3 months of work

Convert from Hours to Months. Type in the amount you want to convert and press the Convert button.

Belongs in category
Time

1 Hours = 0.0014 Months10 Hours = 0.0137 Months2500 Hours = 3.4223 Months2 Hours = 0.0027 Months20 Hours = 0.0274 Months5000 Hours = 6.8446 Months3 Hours = 0.0041 Months30 Hours = 0.0411 Months10000 Hours = 13.6893 Months4 Hours = 0.0055 Months40 Hours = 0.0548 Months25000 Hours = 34.2231 Months5 Hours = 0.0068 Months50 Hours = 0.0684 Months50000 Hours = 68.4463 Months6 Hours = 0.0082 Months100 Hours = 0.1369 Months100000 Hours = 136.89 Months7 Hours = 0.0096 Months250 Hours = 0.3422 Months250000 Hours = 342.23 Months8 Hours = 0.011 Months500 Hours = 0.6845 Months500000 Hours = 684.46 Months9 Hours = 0.0123 Months1000 Hours = 1.3689 Months1000000 Hours = 1368.93 Months

Embed this unit converter in your page or blog, by copying the following HTML code:

Solution:  First, find how many hours 1 FTE works in 1 month:  (40 hours per week X 52 weeks per year) / 12 months per year = 173.33 hours per month.  Then take this month’s total labor hours of 2,425 and divide by 173.33 hours one FTE works per month = 13.99, or about 14 FTE’s worked for this month.

## Months

One month is a unit of time equal to 1/12 of a year. The month is a unit of time used on a calendar, and ranges in length from 28 to 31 days.

Months can be abbreviated as mo; for example, 1 month can be written as 1 mo.

## Hours

The hour is a period of time equal to 1/24 of a day or 60 minutes.

The hour is an SI accepted unit for time for use with the metric system. Hours can be abbreviated as hr; for example, 1 hour can be written as 1 hr.

Your employer cannot make you work longer than an average of 48 hours a week. If you do work longer, you should discuss reducing your hours with your manager or signing an opt-out agreement.

## Working out the basic calculation

To work out how long you are working, you need to calculate the number of hours you work each week (including overtime) and then average these hours over a set period.

Your average working hours are calculated over a ‘reference period’, which is normally a 17-week period. You can work more than 48 hours in one week, as long as the average over 17 weeks is less than 48 hours per week.

### Changing the average working time reference period

With a workforce agreement (or a collective agreement that has been reached between an employer and a trade union) you can agree with your employer to calculate the average weekly working time over a different period, which could be anything up to 52 weeks. Some careers have a different reference period:

• doctors in training have a 26-week reference period
• the offshore sector has a 52-week reference period

Your contract of employment will probably set out which collective agreements cover you.

### Calculating your average weekly working time

To calculate your average weekly working time you should add up the number of hours you worked in the reference period. Then divide that figure by the number of weeks in the reference period which is normally 17 weeks.

#### Example one

You have a standard working week of 40 hours (eight hours a day). You also do 12 hours overtime a week for the first 10 weeks of your 17-week reference period.

• step one: 17 weeks of 40 hours and 10 weeks of 12 hours overtime (17 x 40) + (10 x 12) = 800
• step two: 800 hours should be divided by 17 (the number of weeks in the reference period) 800 ÷ 17 = 47.1

So you would have worked an average of 47.1 hours per week. This would be within the working time limits.

### Calculating working time when you have taken leave

You will need to make up time in your calculation if you are away during the reference period because you are taking:

• paid annual leave
• maternity leave
• paternity leave
• parental leave
• time off sick

You do this by extending the reference period by the same number of days as you were away. You also look at the hours you worked on the days which were immediately before the 17-week period.

#### Example two

You have a standard working week of 40 hours (eight hours a day). You then do overtime of eight hours a week for the first 12 weeks of your 17-week reference period. You also take four days annual leave and work one normal day (eight hours) that week. When you return to work, you only do your normal hours with no overtime for one week.

• step one: add together the 16 weeks of normal hours, plus one day normal hours, plus the 12 weeks of overtime (16 x 40) + (1 x 8) + (12 x 8) = 744 hours during the reference period
• step two: include the time worked on the four days directly after the 17-week period 4 x 8 = 32 + 744 = 776
• step three: 776 hours should be divided by 17 (the number of weeks in the reference period) 776 ÷ 17 = 45.6

This means you would have worked an average of 45.6 hours per week, which would be within the working time limits.

### Calculating working time with shift patterns

If you work shifts, you will need to use the following formula to work out your average working time.

#### Example three

You are a night worker and you normally work four 12-hour shifts each week. The total number of normal hours of work for a 17-week reference period is:

• step one: calculate the number of hours you have worked: 17 weeks of four shifts of 12 hours: 4 x 12 = 48 hours x 17 = 816 hours
• step two: work out the number of days you could have been asked to work: 17 weeks x 7 days = 119 days in the reference period
• step three: take away one day a week as a legal rest day: 119 – 17 = 102 work days in the reference period
• step four: calculate your weekly average by dividing the hours you worked by the number of days: 816 hours ÷ 102 days = eight hours a day

This means that you would work an average of 48 hours a week, which is within the working times limits.

### How many hours does 3 month have?

Convert 3 Months to Hours.

### How many hours is a work month?

A staff month is equal to 174 hours (the average available work hours in a month).

### How many hours is a 40 hour work week?

Example one. You have a standard working week of 40 hours (eight hours a day).

### How many work hours are in 12 weeks?

Leave taken as full weeks: An employee who works 35 hours per week is entitled to 12 weeks of leave, which would total 420 hours (35 x 12), not 480 (40 x 12) hours. 